De ontwikkeling van de telefoon in 2022

Het is momenteel begin Januari in 2022 en gaan we eens kijken welke ontwikkelingen al bekend zijn die in 2022 uit kunnen komen bij telefoons als Apple of Samsung. Dit zijn overigens speculaties en voorspellingen van ontwikkelingen die in de afgelopen maanden naar buiten zijn gekomen. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is altijd nog de vraag. Daarnaast hopen we dat Apple of Samsung met een geheel niet concept komt, zoals Samsung met de klapbare telefoon. We zullen onder andere kijken naar technische aspecten en naar verschillende leveranciers. Wie kan nog concurreren met Apple en Samsung?

De naam van de telefoon

De eerste ontwikkeling die wij zullen verwachten is het weglaten van 5G achter de naam van de telefoon. Het is namelijk zo dat de toestellen automatisch voorzien gaan worden met het 5G netwerk en iedereen is er mee bekend. Het onderscheidend vermogen is dus niet meer actief. Mocht er een telefoon zijn waarbij staat zonder 5G, dan valt die eigenlijk al buiten boord. Naast 5G geldt dit ook voor het aantal Hz van het scherm. Bij goedkope telefoons wordt er vaak gebruik gemaakt van 90Hz, maar dit is voor menig Nederlander te weinig. Er wordt eigenlijk vanuit gegaan dat iedere telefoon 120Hz  heeft, omdat dit verwacht wordt door de gemiddelde consument. Een telefoon met 60Hz is een no-go, een telefoon met 90Hz is het net niet en alles vanaf de 120Hz is positief. 

The survival of the fittest 

Als tweede gaan we kijken naar de leveranciers. In voorjaar van 2021 is het bedrijf LG gestopt met het produceren van de mobiele telefoon. De vraag die wij nu stellen is of er dit jaar wederom een bedrijf is die de hevige concurrentiestrijd niet meer aankan. Het bedrijf waarvan wij gaan denken dat dit jaar de stekker eruit kan trekken is het bedrijf HTC. Ze zijn nog actief in het maken van telefoons, maar echt de aandacht wordt niet tot nauwelijks getrokken. De vraag luidt dan ook: Gaat HTC dit jaar nog voor veranderingen zorgen of wordt het fataal en stoppen ze met produceren van telefoons? 

De camera 

De camera is altijd een van de meest besproken onderdelen als het draait om constante verbetering. Dit geldt hetzelfde voor het jaar 2022. Met name als er gekeken wordt naar Lowlight foto’s, dan worden er verbeteringen verwacht. De verwachting is ook dat er aanpassingen verricht worden met pixelindelingen voor sensors en de stabilisatie. Zo werd er door Samsung aangekondigd om een sensor te plaatsen die helpt met het opvangen van licht. Deze waren overigens jaren geleden al bekend, maar in de tegenwoordige camera modules wordt er flink geoptimaliseerd op basis van deze sensoren. Dit heeft wederom invloed op de grootte van de camera

Wordt er gekeken naar de stabilisatie, dan weten we dat Apple als eerste was met de innovatie van de stabilisatie door de sensor te gebruiken in plaats van de lens. Dit is opgepakt door Android en de kans is aanwezig dat ze deze twee manieren willen combineren als stabilisatie. 

Als laatste punt bij de camera wordt de camera met uitschuifbare lens genoemd. Deze techniek is al vaker naar voren gekomen, zoals bij de Galaxy K Zoom variant van Samsung. Deze techniek willen ze optimaliseren en terugbrengen voor een betere en meer optische zoom. Of dit ook daadwerkelijk toegepast gaat worden is nog de vraag, maar de kans is aanwezig.

Reparatie 

Een veel besproken aspect is de reparatie van de telefoon. Zo heeft Apple al aangekondigd om een Self Service Repair te starten en de Fairphone 4 kreeg al de aandacht door verschillende functies om online functies toe te passen op basis van technologische en duurzame aspecten. 

De stap naar de beschikbaarheid van onderdelen en reparatie is nog altijd zeer vaag. Met name omdat er een nieuwe right to repair wetgeving komt in Europa en de VS. Hierdoor dient er meer aandacht gegeven te worden bij de ontwerpen. Welke fabrikant er als eerst een nieuw aspect op vervangbare onderdelen komt is nog niet bekend, maar de focus op duurzaamheid dient aangepakt te worden, omdat het momenteel nog niet echt gedaan wordt. 

Softwareondersteuning 

Een andere ontwikkeling die doorgezet gaat worden (althans daar gaan we wel van uit) is een langere softwareondersteuning. De standaard ligt momenteel bij een ondersteuning van drie jaar. Dit is tegenwoordig al verhoogt naar vier jaar en bij Android wordt het zelfs al verhoogd naar vijf jaar. De vraag is natuurlijk hoe ver ze gaan dit jaar en in de komende jaren op basis van softwareondersteuning. Dit werd in eerste instantie altijd een beetje tegengewerkt door de ondersteuning van de processorontwerpers. Afgelopen jaar werd er al bekend gemaakt dat dit veranderd gaat worden en de twee meer ondersteuning aan elkaar gaan geven. 

Dit zijn momenteel de ontwikkelingen die bekend zijn bij ons. Het kan zijn dat er andere gevallen nog ontstaan. We zijn dus zeer benieuwd wat dit jaar ons brengt qua telefoon modellen, maar ook qua accessoires. 

Terug naar Functies-mobiel
Uw advertentie hier?